Sivrisinekler

Yaklaşık 2700 türü olduğu saptanan sivrisineklerden insan sağlığı açısından önemli olan Anopheles, Culex ve Aedes adlı üç türü önem kazanmaktadır.

10-15 C° sıcaklık sivrisinek larvalarının gelişmesi için yeterli olmaktadır.

ZARARLARI
Sivrisinekler sıtma, Filariazis, Sarı Humma, Deng hastalığı gibi hastalıkların yayılmasında ve salgın hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynarlar. Aynı zamanda insanları sokmaları nedeniyle rahatsızlık verirler.


FİZİKSEL KONTROL
Özellikle su birikintilerinin ortadan kaldırılması, derelerin rehabilitasyonu veya üzerlerinin kapatılması, taban suyu olan yerlerde drenaj vb. tedbirler alınması, bina altlarında meydana gelebilecek su birikmelerinin önlenmesi, bahçe ve balkon gibi özel mülk alanlarında su birikintisine yol açabilecek unsurların ortadan kaldırılması önemlidir.


KİMYASAL KONTROL
Kasım ve Mart ayları arasında, kapalı alanlarda bulunan ergin sivrisineklerin ortadan kaldırılması amacıyla Kış Mücadelesi yapılmalıdır.

Sivrisinek larva mücadelesi 12 ay boyunca kesintisiz olarak yapılmalı özellikle, Mart ayından başlayarak ağırlıklı bir şekilde larva mücadelesine önem verilmelidir.

Ergin olanlara karşı da yaz aylarında alan mücadelesi yapılmalıdır. Ergin sivrisinekler genelde gün batımı saatlerinde yoğun olarak havada gezinti halinde oldukları için alan mücadelesinin bu saatlerde yapılması önem taşımaktadır.