Keneler

İnsanların ve hayvanların kanını emerek yaşamlarını sürdüren bir parazittir. Rengi, kahverenginden kızılımsı kahverengine kadar değişen tonlardadır. Boyları, 1 mm’ den 1.5 cm’ e kadar değişmektedir. Yumurtlayarak çoğalırlar ve bir kerede 3000 tane yumurta bırakabilmektedirler. Yumurtalarını çayıra, toprağa ya da ahırlardaki duvar çatlaklarına bırakırlar. Ağırlığının 100 katı kadar kan emebilmektedir.

Bugün dünyada 3 ailede 20 cinse bağlı 850 kene türü mevcuttur. Ülkemizde ise 2 ailede 10 cinse bağlı 32 kene türü saptanmıştır. Şu an dünyada 30 kene türünün hastalık etkenini taşıyabildiği tespit edilmiştir. Özellikle bu kenelerden Hyalomma cinsine ait olanlar önemli role sahiptir.

ZARARLARI

  • Kene humması, Veba, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi birçok önemli hastalığının vektörlüğünü yaparlar.
  • Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının %13 ü ölümle sonuçlanmaktadır.


FİZİKSEL KONTROL

  • Toprakların sürülmesi, arazi yakma, kuru yaprak tabakasının hatta orman taban örtüsü kaldırılarak kenelerin yaşam alanlarının sınırlandırılması,
  • Konak hayvanlarının ortadan kaldırılması,
  • Yeşil ve piknik alanlarına gidildiğinde uzun giysiler giymeli, bacakları açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırılmalıdır.

KİMYASAL KONTROL
Kenelerin kimyasal kontrolünde akarisitler kullanılmaktadır. Ancak, kenelerin açık alanlarda orman, çalılık ve bol otlu alanlara yayılmış durumda olmaları, doğada akarisid ilaçların ulaşamayacağı yerlerde saklanmaları, kimyasal kontrolü zorlaştırmaktadır. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler (hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha çalışanları vb.) repellent olarak bilinen böcek kaçırıcı ilaçları elbiselerine emdirerek kullanabilirler.